Artikelen

Sexoh!: Suriname Men United:
'Een gay is niet een verloren zoon'

16/03/2010
door Erna Aviankoi

"Gays zijn niet anders, minder intelligent enzovoorts. Het zijn gewone mensen. Alleen hebben zij een andere seksuele geaardheid. Let wel, ik praat bewust niet van seksuele voorkeur, omdat het aangeboren is", verduidelijkt Kenneth van Emden, de directeur van de stichting Suriname Men United, de status van homoseksuele mannen binnen de samenleving.

De SMU is opgericht op 1 november 2005. Haar doel is ondersteuning te bieden aan gays, hen te versterken en de taboe rondom deze geaardheid te helpen verminderen. Zo worden er persoonlijke gesprekken gevoerd en thema- en informatiedagen gehouden. Bovendien neemt de organisatie deel aan beurzen en conferenties om haar naamsbekendheid te vergroten. Ondanks de tot nu toe bereikte stappen, vindt Van Emden dat er nog heel veel stigma en discriminatie heerst. Dit terwijl de Surinaamse grondwet homoseksualiteit niet verbiedt.

Als voorbeeld haalt hij de ouders aan die vaak niet weten hoe met deze zaak om te gaan. "Wij hebben verhalen van jongens die van school worden gehaald, verboden worden om met bepaalde vrienden om te gaan, of worden afgeranseld of naar een geestelijke worden gebracht voor een gebed of zelfs worden bedreigd met vergiftiging." Om hierin verandering te brengen, heeft de organisatie later in het jaar een grote discussieavond met ouders op schema. "Wij willen met hen van gedachten wisselen over hoe zij denken over homoseksualiteit. Daarnaast zullen wij hen informeren dat deze seksuele geaardheid ook kan en hoe te handelen als het eigen kind zo is. Een gay is niet een verloren zoon."Kenneth van Emden houdt een presentatie tijdens de “Rising 
Through the Challenge documenting and Analysing Best Practices 
for Advancing Human Rights based on Sexual Orientation and 
Gender Identity /Expression, georganiseerd door ARC International 
and Mulabi espacio latinamericano de sexualidades y derechos,
14 – 17 jan 2010, Buenos Aires, Argentinie.


Kenneth van Emden overhandigt een declaratie over 
sexuele rechten aan de Secretaris – Generaal van de organisatie 
van Amerikaanse staten, Dhr. Albert Ramdin tijdens de OAS meeting,
Juli 2009, San Pedro Sula, Honduras.

Muziek 
De tweede groep die het stigma en de discriminatie in stand houdt, zijn artiesten die zingen over het verbannen van gays. Ook op de radio's worden nummers afgedraaid van buitenlandse zangers, voornamelijk Jamaicanen, die antihomoteksten bevatten. Toch heeft de SMU op dit gebied niet stilgezeten. Haar actie tegen homofobe teksten is aangemerkt als best practice. In dit kader nam Van Emden begin dit jaar deel aan een internationale conferentie in Argentinië.

Het betreft het protest dat in 2008 werd aangetekend tegen de Jamaicaanse artiest Bounty Killer die zou optreden op het concert van Digicel ter ere van zijn eenjarig bestaan in Suriname. De media hebben volgens de SMU-directeur ook heel goed samengewerkt door de actie mee te nemen in de nieuwsverslagen. Op de persconferentie van het bedrijfconcert werden hierover vragen gesteld. De organisatoren gaven daarna ook openlijk te kennen dat zij voortaan hiermee rekening zullen houden. 

Empowerment
Vooralsnog biedt de SMU alleen ondersteuning aan homoseksuele mannen. Vrouwen die seks hebben met vrouwen vallen buiten haar dienstverlening. Gays kunnen zich ook niet inschrijven bij de stichting. Om contact te hebben met de doelgroep zijn er verschillende outreach-activiteiten. Voor dit jaar zijn drie thema-avonden en ondersteuningsgroepen gepland. Tijdens de ondersteuningsgroepen krijgen gays de gelegenheid om elkaar aan te moedigen. Ook jongens die het vrijwel moeilijk hebben om zichzelf te accepteren, worden ondersteund. "Zelfacceptatie is heel belangrijk om verder te kunnen en te kunnen fungeren zoals je bent." Het is nog niet duidelijk hoeveel homoseksuele mannen Suriname telt.

Van Emden schat dat het aantal bezoekers die de gayclub bezoekt op een vrijdag waarvan een groot deel gays zijn , kan varieren van ongeveer honderd tot honderdvijftig . Een groep die moeilijk is om in beeld te brengen, zijn de mannen die seks hebben met mannen (MSM), maar verder geen gays genoemd willen worden. In 2008/2009 deed de stichting onderzoek naar het gedrag en de behoeftes van gays. Om te penetreren binnen de groep van MSM's, werden twee informanten ingezet. Het profiel van een MSM is een min of meer getrouwde man, vaak met een hoge maatschappelijke positie die af en toe het gevoel heeft om seks te hebben met een man. Wij noemen hen 'down low'. Zij blijven strikt geheim, omdat de maatschappij een bepaald gedrag van hen verlangt en zij niet scheel willen worden aangekeken. Alleen hun mannelijke partners kennen ze.".-.


Het team van SMU tijdens de lancering van de website 
www.surinamemenunited.com op 18 december 2009, 
Marriot Courtyard, Suriname.

 
Adres: Oude Charlesburgweg 63
Telefoon: +597- 411087
Postbus: 708, Paramaribo – Suriname
Email: info@surinamemenunited.com

Doneer vandaag!

Bankgegevens:
RBS: USD 2400001000309018
RBS: USD 2400001000379032

Stuur ons jouw bericht!

Naam*
Vul uw naam in.

Email*
Vul een geldig email adres in.

Uw Bericht*
Schrijf uw boodschap.

Verifieer dat u geen robot bent.