Artikelen

Sexoh!: De visie van een moeder:
'Denk niet bekrompen, homo's heb je in alle families'

16/03/2010
door Erna Aviankoi

"Als jij als ouder ontdekt dat jouw kind homoseksueel is, is het belangrijk om een goed gesprek met hem of haar te hebben. Laat het kind vooral weten dat je zijn/haar seksuele geaardheid respecteert en van hem/haar houdt. Als het kind de liefde en waarborg krijgt en zich thuis veilig voelt, dan is hij/zij in staat om zich staande te houden in de wereld daarbuiten die in grote lijnen hierover anders denkt", vindt Lena (de naam is fictief…EA).

Ongeveer tweeëntwintig jaar geleden vertelde haar zoon hen openlijk over zijn homogevoelens. "Natuurlijk schrik je daar even van, hij was toen 17 of 18 jaar oud, maar die schrik heeft niet lang aangehouden. Wij hebben dat geaccepteerd, hem de liefde gegeven en hem niet afgestoten of hem als tweederangs binnen het gezin behandeld. Ik geloof dat deze houding hem in staat heeft gesteld om vandaag te zijn wie hij is." Lena waarschuwt voor de gevaren indien het kind zijn/haar eigen weg buiten moet zien te vinden. "Nu is de situatie toch vrij anders, maar jaren geleden was de taboe groter. Maar wij stonden pal achter ons kind en wij schamen ons niet voor hem. Maar als jij je eigen kind afstoot of afsnauwt, wat 
verwacht jij dan van de buitenwereld?"

Door de acceptatie hadden Lena en man het heel gemakkelijk naar de rest van de familie toe. De zoon die zich heel vrij en beschermd voelde, vertelde het zelf door en de familie wist ook heel goed mee om te gaan. "Uitgaande van mijn ervaring weet ik dat een positieve houding heel veel betekent. Wij houden zielsveel van ons kind. Maar er zijn ouders die niet eens weten dat hun kind met zo probleem zitten. Als je dat niet weet, zal je voor verrassingen komen te staan. Stel dat je binnen een gezelschap allerlei stomme opmerkingen zit te maken, terwijl je niet weet dat het voorkomt in je gezin.

En vaak weet de buurt jouw zaken eerder dan jijzelf. Ouders moeten zichzelf dus hiertegen beschermen en dat kan door een hele goede en eerlijke relatie op te bouwen met je kind. En vooral niet bekrompen denken, want tegenwoordig komen homoseksuelen voor in alle families. En schaam jij je er ook niet voor hoor, want ook homoseksuelen leveren een belangrijke bijdrage aan de opbouw van deze samenleving.".-.

 
Adres: Oude Charlesburgweg 63
Telefoon: +597- 411087
Postbus: 708, Paramaribo – Suriname
Email: info@surinamemenunited.com

Doneer vandaag!

Bankgegevens:
RBS: USD 2400001000309018
RBS: USD 2400001000379032

Stuur ons jouw bericht!

Naam*
Vul uw naam in.

Email*
Vul een geldig email adres in.

Uw Bericht*
Schrijf uw boodschap.

Verifieer dat u geen robot bent.