Artikelen

Sexoh!: Hoe kunnen homo’s veilig vrijen? 

02/03/2010
door Erna Aviankoi


Een man kan veilig vrijen met een andere man door bij de omgang condooms en voldoende glijmiddel te gebruiken, en bij het pijpen geen sperma in de mond te laten komen. Hiermee voorkomt hij niet alleen infectie met hiv (het virus dat aids veroorzaakt), maar verkleint hij ook de kans op de meeste andere soa.

Hoe kunnen lesbische vrouwen veilig vrijen? 

De risico's op hiv zijn veel groter bij seks met mannen dan bij seks tussen twee vrouwen. Dus wanneer een lesbische of biseksuele vrouw ook met jongens vrijt, is het heel belangrijk dat ze dat veilig doet. Veilige seks met mannen betekent een condoom gebruiken tijdens de omgang, en geen sperma inslikken bij het pijpen. Maar ook met vrouwen kunnen vrouwen risico,s lopen op hiv en soa. Een lesbische vrouw loopt met name risico op een hiv-besmetting wanneer ze de vagina van haar partner likt tijdens de menstruatie, of dildo's ongewassen met elkaar delen. 
Maar vrouwen kunnen ook andere soa en schimmelinfecties aan andere vrouwen doorgeven. Lesbische vrouwen kunnen deze risico's verkleinen door ervoor te zorgen dat hun vaginavocht niet in contact komt met het vaginavocht van de ander. Ze kunnen ervoor kiezen om hun vagina's niet tegen elkaar aan te wrijven, bij het delen van een dildo condooms te gebruiken of tussendoor de dildo goed wassen. Wanneer iemand wondjes aan haar handen heeft, kan zij risico's verkleinen door een latex handschoen te gebruiken bij het vingerneuken van haar vriendin. Maar ook door een andere vrouw te likken (vaginaal of anaal) loopt iemand kans op soa. Sommige vrouwen kiezen er daarom voor om een beflapje te gebruiken wanneer ze de ander beffen. 

Algemene tips
Veilig vrijen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Als iemand zichzelf en zijn partner(s) wil beschermen, kan hij aan de volgende zaken denken:

  • Draag altijd een condoom op zak: het kan van pas komen. Gebruik hem altijd wanneer je neukt of geneukt wordt.
  • Ga er in het contact met je partner(s) van uit dat condoomgebruik vanzelfsprekend is; ga niet mee met smoesjes van anderen om ervan af te zien.
  • Je kunt kiezen voor sekstechnieken waarbij jij en je partner minder risico lopen, zoals elkaar aftrekken in plaats van penetratie.
  • Bij wisselende sekspartners: zorg voor een halfjaarlijkse controle op hiv en soa.
  • Laat je testen wanneer je risico hebt gelopen.
  • Maak gebruik van de mogelijkheid voor inenting tegen hepatitis B (en eventueel ook A).

 
Adres: Oude Charlesburgweg 63
Telefoon: +597- 411087
Postbus: 708, Paramaribo – Suriname
Email: info@surinamemenunited.com

Doneer vandaag!

Bankgegevens:
RBS: USD 2400001000309018
RBS: USD 2400001000379032

Stuur ons jouw bericht!

Naam*
Vul uw naam in.

Email*
Vul een geldig email adres in.

Uw Bericht*
Schrijf uw boodschap.

Verifieer dat u geen robot bent.