Artikelen

Juanita Altenberg overleden

Suriname is een tranga Sranan Uma kwijt

door Afra Accord en Ivan Cairo

23/12/2009
Paramaribo - De moeder van de commerciële sekswerkers is er niet meer. Vanochtend wisselde de directeur van de Stichting Maxi Linder het tijdige met het eeuwige. Met het heengaan van Juanita Altenberg verliest Suriname een grote mensenrechtenactiviste. Een vrouw die zich jarenlang heeft ingezet voor het wel en wee van prostituees, die mede dankzij haar inzet ook in ons land commerciële sekswerkers worden genoemd. Altenberg deed niets liever dan strijden tegen hiv.Vandaar dat zij zich onder andere inzette voor het reguleren van commerciële sekswerkers op straat door een gedoogde tippelzone. Hierdoor kunnen de meer dan 150 plekken waar seks wordt verkocht uit de illegale sfeer worden gehaald en op een plek worden ondergebracht en beter worden gecontroleerd.

Zeker daar de commerciële sekswerkers die zich op straat bevinden aan hun lot zijn overgelaten, waardoor ze wel eens vermoord of mishandeld worden. Haar strijd zal mogelijk in de toekomst vruchten afwerpen, omdat de minister van Justitie en Politie in een eerder interview heeft aangegeven voorstaander te zijn prostitutie in de legale sfeer te brengen en vergunningsplichtig te maken.

Altenberg gebruikte haar stichting dus niet alleen om commerciële sekswerkers een plek te geven waar zij altijd terecht konden voor geestelijke en sociale begeleiding, condooms konden halen en zich laten testen op hiv. Maar ze pleitte ook voor regelgeving om te voorkomen dat hiv sneller werd verspreid door commerciële sekswerkers, die een hoge risicogroep zijn voor de verspreiding van hiv/aids. De mensenrechtenactiviste stelde zich op het standpunt dat sekswerkers in een behoefte voorzien. “Stel dat ze er niet waren, weet je hoeveel verkrachtingen we zouden hebben”, waren haar woorden in een interview. 

“Ze had haar hart op de juiste plek”, zegt Muriel van Russel medewerker van de stichting. “In Juanita verliezen we iemand die zonder schroom of schaamte de gevaren en gevolgen van hiv vertelde. Voor het shockeren van anderen met de verhalen deinsde ze nooit terug. Je moet het ze rauw vertellen zoals het is, was haar opstelling”, zegt Glenn Leckie directeur van Stichting Lobi. “Ik verlies niet alleen een directeur maar ook een zus”, zegt van Russel.
Ook parlementariër Yvonne Raveles-Resida treurt om de dood van Altenberg. Van het overlijdensbericht is het assembléelid “niet geschrokken”, omdat ze op de hoogte was dat Altenberg al geruime tijd ernstig ziek was.

“Ik weet dat Juanita enorm hard heeft gewerk
t voor mensen in de samenleving die vooral te maken hebben met prostitutie en we hebben op een bepaald ogenblik heel hard samengewerkt. Ik denk dat het werk waarmee ze bezig is geweest, voortgezet moet worden”, stelt het assembléelid. Volgens haar moet er aan gewerkt worden dat de positie van personen die “dit onzalig beroep” uitoefenen, verbeterd wordt. Terwijl Altenberg op vrijwel elk platform dat ze kreeg pleitte voor een tippelzone, deed Raveles-Resida dat in het parlement. Bij de begrotingsbehandeling begin 2010 zal ze dit onderwerp weer aanroeren. “Ook vanwege het feit dat we het aan Juanita verplicht zijn te zorgen voor degenen aan wie ze haar heel hart heeft gegeven”.-.

 
Adres: Oude Charlesburgweg 63
Telefoon: +597- 411087
Postbus: 708, Paramaribo – Suriname
Email: info@surinamemenunited.com

Doneer vandaag!

Bankgegevens:
RBS: USD 2400001000309018
RBS: USD 2400001000379032

Stuur ons jouw bericht!

Naam*
Vul uw naam in.

Email*
Vul een geldig email adres in.

Uw Bericht*
Schrijf uw boodschap.

Verifieer dat u geen robot bent.