Artikelen

Homoseksuelen strijden voor acceptatie

19/12/2009
door Afra Accord


Paramaribo - “Realiseert u zich voldoende dat homoseksuelen deel uitmaken van de Surinaamse samenleving en dat zij ook het recht hebben op een menswaardig bestaan met gelijkwaardig respect en bescherming van hun mensenrechten?”, vraagt Kenneth van Emden, voorzitter van de stichting Suriname Men United (SMU).

Hij betwijfelt of de samenleving zich realiseert hoe groot de bijdrage van de homoseksuele gemeenschap is aan de ontwikkeling van het land. Van Emden sprak gisteren tijdens de lancering van de website www.surinamemenunited.com in het Marriot Hotel. De organisatie wil met haar interactieve website zoveel mogelijk informatie verschaffen, waardoor deze vragen tot het verleden gaan behoren. Het uiteindelijk doel is dat de maatschappij hun seksuele voorkeur steeds meer zal accepteren. In het publiek zat ook de Nederlandse ambassadesecretaris Floris van Eijk en een afvaardiging van de sectie Mensenrechten van de Amerikaanse ambassade. Van Eijk heeft het initiatief toegejuicht en hoopt dat ondanks het taboe, meer sectoren en NGO’s hulp zullen verlenen, zodat het land leefbaarder wordt voor elke Surinamer.

De stichting Suriname Men United heeft gisteren haar eigen website gelanceerd. Voorzitter Kenneth van Emden (in het midden) luistert samen met vertegenwoordigers van de Nederlandse en Amerikaanse ambassade en het Nationaal Aids Programma en de Human Rights desk consultant aandachtig naar de presentatie van de website.e presentatie van de website.-.

Volgens Van Emden is hiv voor homoseksuelen een toegevoegde factor waarop zij worden gediscrimineerd en gestigmatiseerd. Hij ziet het als een plicht en noodzaak voor SMU om via alle mogelijke communicatieve manieren actief contact te zoeken met mannen die seks hebben met mannen (msm) om zodoende de boodschap van een gezonde levensstijl over te brengen. 

dWTfoto/Paul San

De SMU-voorzitter sprak vol lof over Juanita Altenberg die vanaf haar intrede bij het Nationaal Aids Programma in de jaren tachtig tot op heden oprecht, vol hartstocht en overtuiging werkt aan het indammen van de hiv-epidemie in Suriname. “Deze vrouw heeft er altijd voor gezorgd dat in de strijd tegen de verspreiding van het hiv, de factor mens en de samenhangende mensenrechten niet uit het oog verloren worden”, zei Van Emden. “Juanita Altenberg, onze dankbaarheid is een zeldzame bloem die niet in alle tuinen groeit en omdat jij nu die extra ondersteuning nodig hebt branden wij, van de stichting SMU in aanwezigheid van al onze partners een kaars voor jou zodat het licht aldoor mag schijnen in je leven.”.-.

 
Adres: Oude Charlesburgweg 63
Telefoon: +597- 411087
Postbus: 708, Paramaribo – Suriname
Email: info@surinamemenunited.com

Doneer vandaag!

Bankgegevens:
RBS: USD 2400001000309018
RBS: USD 2400001000379032

Stuur ons jouw bericht!

Naam*
Vul uw naam in.

Email*
Vul een geldig email adres in.

Uw Bericht*
Schrijf uw boodschap.

Verifieer dat u geen robot bent.