Artikelen

Wan Denki in premiere met No hat’ trawan firi

door Rosita Leeflang

Paramaribo - De toneelvereniging Wan Denki ziet het als één van haar belangrijkste taken om via theatrale wijze bepaalde onderwerpen uit de taboe sfeer te halen. Dat gaat de vereniging andermaal proberen met het theaterstuk ‘No hat’ trawan firi’. Schrijver en regisseur Edwin ‘Solo’ Gefferie vertelt aan de Ware Tijd dat het stuk is ontstaan uit de gedachten en ervaringen van de leden van de groep. “Een ieder heeft zijn of haar eigen belevenis en dat heb ik gemaakt als basis van het script.”

No hat’ trawan firi gaat over mensen die zich voordoen zoals ze niet zijn. Personen wiens masker valt, waardoor er een grotere teleurstelling ontstaat voor de partner. “Daarmee kwetsen ze mensen hun gevoelens. Wees jezelf en geef de ander de gelegenheid je te accepteren zoals je bent. Maar doe je niet voor zoals je niet bent”, is de uitleg van Gefferie. In het stuk komt ook duidelijk naar voren wat er gebeurt wanneer de familie wordt geconfronteerd met feiten over kinderen en hoe zij zich er doorheen moeten laveren.

foto collectie Wan Denki
Kenneth staat op het punt toegetakeld te worden, maar wordt beschermd door zijn moeder. Een scene uit hun nieuwste stuk No hat' trawan firi, die op vrijdag 31 juli in premiere gaat.

In de jongste productie van Wan Denki, is er een moeder met een twee-eiege tweeling, waarvan de ene een gay is. In het stuk is te zien hoe een moeder probeert om te gaan met de mededeling en haar weg naar de acceptatie daarvan. “De toegang is 18 jaar. Het ligt aan ouders zelf als ze kinderen jonger dan dat willen meenemen. Waar het ons om gaat, is om dingen bespreekbaar te maken. Vaak worden deze zaken op feestjes of tijdens een tak’ torie besproken, maar er in het openbaar over praten, is er niet bij.

Dat gaan wij nu doen met een hoop hilariteit natuurlijk”, zegt Gefferie, die noodgedwongen zelf in de gay-rol moest klimmen. De persoon die dat altijd feilloos uit zijn mouw schudde, Jerome Vanier woont en werkt intussen in Nederland.Gefferie zegt zeer tevreden te zijn over hun vorig stuk A tori fu wan sms, dat acht keer is uitgevoerd inclusief in Coronie. Vooral de reactie van het publiek op het decor stemt hem tevreden.

De Wan Denki regisseur belooft andermaal een top avond dat theatraal en technisch goed in elkaar zit met wederom spelers als Afiba Becker, Rosanna Etnel en Michael Klas. “Wat wij hopen is dat de mensen de boodschap dwars door de hilariteit wel tot zich nemen. Ik wil er wel op wijzen dat wij van Wan Denki met dit stuk over homofilie niet willen zeggen dat wij het afkeuren, maar nog minder promoten. Dat laten we aan het publiek over.” No hat’ trawan firi wordt vooralsnog maar twee keer opgevoerd en wel op vrijdag 31 om 20:30u en op zondag 02 augustus om 19:00u. Er komen geen voorstellingen meer, mits de belangstelling heel groot is, benadrukt Gefferie. Beide voorstellingen zijn in Theater Thalia.-.

 
Adres: Oude Charlesburgweg 63
Telefoon: +597- 411087
Postbus: 708, Paramaribo – Suriname
Email: info@surinamemenunited.com

Doneer vandaag!

Bankgegevens:
RBS: USD 2400001000309018
RBS: USD 2400001000379032

Stuur ons jouw bericht!

Naam*
Vul uw naam in.

Email*
Vul een geldig email adres in.

Uw Bericht*
Schrijf uw boodschap.

Verifieer dat u geen robot bent.