Artikelen

Homo’s willen erkenning afdwingen

Paramaribo - Met hun protest tegen de homohaat die de dancehallartiesten Elephant Man en Bounty Killer in hun songteksten prediken, willen homo’s in Suriname voorkomen dat buitenlandse artiesten met hun opstokerij de cultuur van tolerantie en respect in het land komen verpesten.

Het protest is niet gericht tegen Digicel die de artiesten naar Suriname heeft gehaald, verduidelijkt Kenneth van Emden, directeur van gayorganisatie Suriname Men United (SMU). Dat juist nu actie wordt ondernomen, komt omdat Elephant Man en Bounty Killer twee van de meest verstokte homohaatpredikanten zouden zijn, die nimmer afstand hebben genomen van hun homofobe teksten.
De belangenorganisatie zegt te willen voorkomen dat andere dancehall-artiesten die mogelijk nog zullen komen, negativiteit hier komen spuien, omdat er toch niet wordt geprotesteerd. Van Emden stoort zich er aan dat het management van de twee artiesten en het telecombedrijf aangeven dat anti-homo-incidenten zich jaren geleden hebben voorgedaan en nu niet meer plaatsvinden, terwijl volgens hem het tegendeel waar is. Hij wijst erop, dat onlangs nog de autoriteiten in Guyana zouden hebben geweigerd toestemming te geven voor een concert van Bounty Killer. 
Digicel’s Earl Frijmersum en marketing director Bernhard Sisay garanderen dat het concert van gisteravond in het André Kamperveenstadion gevrijwaard blijft van anti-homo- of andere discriminerende uitspattingen. Iedereen zou gerespecteerd worden. 
Donderdag zijn daarover opnieuw harde afspraken gemaakt met het management van de artiesten. Sharon Burke, manager van Bounty Killer, verzekert dat het een “family event” wordt zonder de anti-gay lyrics.

Op de vraag waarom niet eerder is geprotesteerd tegen soortgelijke entertainers en ook nooit tegen lokale artiesten die anti-gay-gedrag propageren, zegt de SMU-directeur dat het een langzaam proces was. “We hebben eindelijk het lef gehad om iets te doen tegen deze ontwikkeling”, zegt hij. Enkele maanden geleden had hij deze issue wel op Radio 10 aan de kaak gesteld toen een bepaalde tv-station een live-optreden van dancehallzanger
I King I Opo uitzond. Daarin riep hij openlijk op boelers, zoals gays in de volksmond bekendstaan, te vermoorden en in brand te steken.
Van Emden had donderdag een uitnodiging van Digicel-directeur Philip van Dalsen, om gisteravond in het stadion aanwezig te zijn en de issue met Elephant Man en Bounty Killer bespreken. Hij zegt uit veiligheidsoverwegingen het aanbod te hebben afgeslagen. “Waarover ga je daar met de mannen willen praten als ze al jaren daarover zingen en verstokte aniti-gay-artiesten zijn?
“Ik zie me al praten met die mannen en dan in elkaar getrapt te worden”, stelt hij. Indien het gesprek op het Digicelkantoor zou plaatsvinden, was hij daar wel voor te vinden.-.

 
Adres: Oude Charlesburgweg 63
Telefoon: +597- 411087
Postbus: 708, Paramaribo – Suriname
Email: info@surinamemenunited.com

Doneer vandaag!

Bankgegevens:
RBS: USD 2400001000309018
RBS: USD 2400001000379032

Stuur ons jouw bericht!

Naam*
Vul uw naam in.

Email*
Vul een geldig email adres in.

Uw Bericht*
Schrijf uw boodschap.

Verifieer dat u geen robot bent.