Artikelen

Digicel ontvangt homoprotest

door Erna Aviankoi en Ivan Cairo

Paramaribo - Suriname Men United (SMU), een vooraanstaande lokale gay-organisatie, wil dat Elephant Man (Bryan O'Neil) en Bounty Killer (Rodney Price) hun anti-homo songteksten achterwege laten tijdens hun optreden morgen in het André Kamperveen Stadion.
Gebeurt dat niet, dan zal SMU verdere stappen ondernemen. De Jamaicaanse zangers komen naar Suriname in verband met het eenjarig bestaan van het telecommunicatiebedrijf Digicel Suriname. In een brief aan Digicel wijst SMU op de homohaat die deze artiesten prediken.

SMU-directeur Kenneth van Emden en Digicel’s PR-officer Eugenie Haynes bevestigen het schrijven aan Digicel. “Deze artiesten zetten aan tot het vermoorden van gays. Je komt zo aan het recht van de mens. Wij leven in een democratisch land. Als het zo doorgaat, zullen wij beleidsmakers vragen er aandacht aan te besteden”, zegt Van Emden aan de Ware Tijd. Ook de districtscommissaris kan eventueel worden benaderd om deze mensen geen vergunning meer te geven voor optredens. Met het protest wil de SMU organisatoren bewustmaken hiermee rekening te houden als zij artiesten binnenhalen. Ook per e-mail zijn bezorgde reacties gestuurd naar de Digicel-top.

“Uiteraard heeft het mijn bijzondere aandacht dat de heren artiesten zich onthouden van allerlei teksten die het daglicht niet kunnen verdragen. Wat ik begrepen heb, is dat het voorval met betreffende teksten van vijf jaar geleden zou zijn. Ik hoop dat de artiesten hun fouten hebben ingezien. Ik heb geen nieuwe incidenten meer gehoord. We hebben met klem verzocht bij hun management dat er geen aanstootgevende teksten zullen worden gezongen”. Zo reageert directeur Philip van Dalsen op de bezorgdheid.

Haynes wijst erop, dat in de contracten met de artiesten is vastgelegd dat ze hier “geen vulgaire taal gebruiken, geen discriminatoire teksten bezigen; niets dat het imago van het bedrijf kan schaden”. Ze voegt eraan toe: “We gaan ons distantiëren als dat toch gebeurt en met onze juristen kijken welke stappen we dan kunnen ondernemen”. Het management van de twee artiesten heeft toegezegd dat de zangers zich aan het contract zullen houden.

Om de spreiding van hiv en aids te helpen minimaliseren, promoot de SMU een gezonde leefstijl onder homo's en mannen die seks hebben met mannen. Maar de stichting probeert ook het stigma en de discriminatie vanuit de samenleving naar deze doelgroep te verminderen en te verbannen. “Artiesten kunnen mij niet aanzetten tot geweld tegen homo's. Ik luister meer naar de tune, als die goed klinkt ben ik verkocht. Bij mij komt de tekst dus vaak op de tweede plaats. Ik heb geen bezwaar tegen Elephant Man en Bounty Killer. Papa Touwtjie was toch ook niet anders?”, vindt Maikel (40). Zijn e-ticket voor die show is al verzekerd. “Ik ga naar de show voor de ontspanning. Bovendien veroordeel ik niemand. Een ieder moet vrij zijn om te leven zoals die zich voelt. Wie ben ik? Laten die artiesten komen en hun ding doen. Je kunt trouwens aan de kleding van iemand niet uitmaken of die gay is”.
John (40) heeft een uitgesproken mening over homoseksualiteit. “Gays mogen mij niet aanraken, maar verder heb ik geen moeite met ze”. Hij vindt wel dat de gays mogen protesteren als zij zich beledigd voelen. “Ik sta niet in hun schoenen dus weet ik niet hoe zij zich voelen. Maar de artiesten mogen ook een eigen mening hebben. Ik weet niet of er een wet is die homofobe teksten verbiedt. Aan de andere kant kan het ook lastig worden als anderen de teksten gaan relativeren. Daarmee moeten wij voorzichtig omspringen.” John twijfelt nog of hij naar de show gaat. Wendell (39) is zelf gay en gaat sowieso niet naar de show. Hij heeft ook graag dat Suriname de show boycot. “Doe je dat niet, dan stem je toe voor geweld tegen je medemens”.-.

Bounty Killer: 'You know we need no promo to rub out dem homo. You know we don't need a promo to rub out (kill) a homo' en Elephant Man: 'Battyman fi dead! Tek dem by surprise. Queers must be killed! Take them by surprise'. Gay-activisten storen zich behoorlijk aan deze teksten. Wereldwijd is er een campagne ingezet tegen de artiesten onder de titel 'Stop Murder Music. Outrage!' Beenie Man, Buju Banton, Capleton, Sizzla Kalonji, TOK en Vybz Kartel staan ook op de zwarte lijst.-.

 
Adres: Oude Charlesburgweg 63
Telefoon: +597- 411087
Postbus: 708, Paramaribo – Suriname
Email: info@surinamemenunited.com

Doneer vandaag!

Bankgegevens:
RBS: USD 2400001000309018
RBS: USD 2400001000379032

Stuur ons jouw bericht!

Naam*
Vul uw naam in.

Email*
Vul een geldig email adres in.

Uw Bericht*
Schrijf uw boodschap.

Verifieer dat u geen robot bent.