Artikelen

Onderzoek onder homopopulatie

door Afra Accord

Paramaribo - De homo-organisatie Suriname Men United (SMU) start de komende maand een uitgebreid onderzoek onder de homopopulatie in Suriname.

Kenneth van Emden, voorzitter van de stichting, zegt dat diep zal worden gegraven naar de houding, het gedrag en de kennis van homo's als het op hiv/aids aankomt.
Uit het onderzoek moet naar voren komen wat het hiv-risicogedrag binnen die groep is en wat de risicovolle leeftijd is. Ook de hoogte van de prevalentie van seksueel overdraagbare aandoeningen binnen die groep, zal worden onderzocht. “Wij willen ook weten als de infectie in Suriname of in het buitenland heeft plaatsgevonden. Daarnaast is ook belangrijk in welke mate de voorlichting en preventiediensten homoseksuelen bereikt en welke obstakels er hierbij zijn.”
De toegankelijkheid van de gezondheidszorg voor homo’s is ook onderdeel van het onderzoek, evenzo of er een verschil is in omgaan met een hiv-geïnfecteerde en een niet-geïnfecteerde homo. 
Naast de relatie tussen hiv/aids en homoseksualiteit zal ook worden nagegaan wat de acceptatie van homo's is binnen de samenleving en wat de beschikbare support is voor mannen die seks hebben met mannen. Inzicht in de grootte van de homopo-pulatie komt ook aan de orde. 
Volgens Van Emden is dit onderzoek meer dan noodzakelijk, omdat veel wordt geklaagd over de verspreiding van het virus onder deze groep. Toch is nooit gericht hulp of reclame gemaakt bedoeld voor het indammen van de verspreiding van hiv/aids onder homo’s. Ook instanties waar deze groep voor advies terecht kan ontbreken.” Om hier verandering in te brengen is SMU in het leven geroepen. “We zijn er niet om mannen te dwingen uit de kast te komen, maar willen hun wel de nodige hulp, als counseling bieden.” 
Het onderzoek wordt gefinancierd door Schorer, een grote homo en lesbische organisatie in Nederland. “Eerder dit jaar zijn zij naar Suriname gekomen en hebben ons geleerd hoe een behoefte onderzoek te doen, waarop te letten, hoe het te monitoren en te evalueren.” Het onderzoek zal vier maanden duren en wordt door homo’s zelf gedaan. Hierbij worden zij technisch ondersteund door onder meer het Nationaal Aids Programma. 
Met de resultaten van dit onderzoek komt een eind aan het gebrek van data over de homopopulatie in Suriname. “Zonder data kun je je beleid niet bepalen en goede preventie-activiteiten organiseren”, zegt Van Emden. Hij hoopt dat dit onderzoek meer inzicht zal bieden in de sociaal, maatschappelijke en economische gebieden waarin mannen, die seks hebben met mannen, leven.-.

 
Adres: Oude Charlesburgweg 63
Telefoon: +597- 411087
Postbus: 708, Paramaribo – Suriname
Email: info@surinamemenunited.com

Doneer vandaag!

Bankgegevens:
RBS: USD 2400001000309018
RBS: USD 2400001000379032

Stuur ons jouw bericht!

Naam*
Vul uw naam in.

Email*
Vul een geldig email adres in.

Uw Bericht*
Schrijf uw boodschap.

Verifieer dat u geen robot bent.